matematykaszkolna.pl
To początek tego zadania. Myśle że mając ten podpunkt reszte zrobie sama ;) Karola: Punkty A(−3,−1), B(1,2), C(2,5) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD. a) Oblicz współrzędne wierzchołka D. Założyłam ze odległosci wektorów AB i CD są te same. Odległość wektora wyszła mi 5, ale nie wiem jak z tego wyliczyc wierzchołek D Prosze o pomoc...
10 maj 19:47
Eta: rysunek w równoległoboku: → → → → AB = DC, AB= [4,3] , DC= [ 2−xD, 5 −yD] 2−xD= 4 i 5−yD= 3 xD= −2 i yD= 2 D( −2, 2)
10 maj 23:21
;): ... emotka emotka
10 maj 23:23
Eta: emotka
10 maj 23:35
Gustlik: Hmmmm. widziałem tego typu zadanie ostatnio rozwiązywane przez nauczycielkę w następujący sposób: 1. Wyznaczone równanie prostej AB, oczywiście układem równań mimo istnienia prostszych metod, 2. J.w. równanie prostej BC. 3. Wyznaczone równanie prostej CD jako równoległej do AB (ten sam współcznnik kierunkowy) i przechodzącej przez punkt C. 4. Wyznaczone równanie prostej AD jako równoległej do BC (ten sam współcznnik kierunkowy) i przechodzącej przez punkt A. 5. Układ równań prostych AD i CD − z tego układu wyszły współrzędne punktu C. Zapisana cała kartka formatu A4. Metoda z Warszawy do Otwocka przez Paryż, Londyn, Nowy Jork, Buenos Aires, Tokio, Sydney i Moskwę. Oczywiście pokazałem tej dziewczynie metodę wektorową, taka jak pokazała Eta, okazało się, że nauczycielka nie przerobiła wektorów, bo nie miała tego w programie, ale uczennica zakumała, o co chodzi. Ze wszystkich metod, jakie istnieją na rozwiązanie tego zadania nauczycielka wybrała najdłuższą. Nawet bez wektorów można było to zadanie rozwiązać prościej: 1. Wyznaczyc współrzędne środka ciężkości (S) równoległoboku jako środka przekątnej AC. 2. Mając wspołrzędne punktów B i S wyznaczyc współrzędne D. A nawet rozwiązując równaniami prostych można było zrobić prościej − ominąć układy równań, obliczyć same współczynniki kierunkowe AB i BC, bo do wyznaczenia prostych równoległych one w zupełności wystarczą. I ze współczynnika kierunkowego AB wyznaczyc równanie prostej CD, a ze wspólxczynnika BC − równanie prostej AD. Wprawdzie dłuższa metoda niż wektorowa czy ze środka ciężkości, ale krótsza od metody tej nauczycielki. Tak wygląda nauczanie matematyki w polskich szkołach. Boże − widzisz i nie grzmisz?!
11 maj 01:38
Eta: Oj tak, tak emotka Pozdrawiam Gustlik
11 maj 01:41